Energieën van de blaas en nieren – een kennismaking

De energetische eigenschappen van de blaas & nier

De energetische eigenschappen van deze organen zijn volgens de Chinese leer verbonden met de winter periode, met water; en een (ijs) koud klimaat.

In de natuur keert alles wat groeit tijdens de winterperiode terug naar de kern.

Iedereen kent het beeld van de kiem of het zaad die energie opbergen om later in het voorjaar weer te gebruiken voor groei. Op een vergelijkbare manier zorgt de nier energie voor de groei van je botten, tanden en je (hoofd)haar. Hij ondersteunt de eierstokken; de baarmoeder; de zaadballen en de prostaat. Verder stimuleert hij de productie van sperma en kiemcellen. In wezen ondersteunt hij dus alle reproductieve activiteiten, (seksuele impulsen; ovalatie; ejaculeren; fertiliteit en zwangerschap).

Deze energie regeert tevens de vegetatieve functies (waterhuishouding; temperatuur; slaap enz.) die verbonden zijn met de hypothalamus en van invloed zijn op bijvoorbeeld de neusholten; en de klieren van de bijnier.

Nier energie als energetisch DNA

De nieren bevatten ook je 'primitieve', prenataal essentiële energie.

Deze fysieke en culturele erfenis is terug te voeren naar je miljoenen jaren evolutie, en wordt van de ene generatie naar de andere overgedragen. Als het ware een soort energetisch DNA dat je toekomst beïnvloedt. Hierbij werkt de nier energie samen met de structurele eiwitten die hormonen en enzymen aanmaken ter ondersteuning van het cellulaire metabolisme. Hoewel je nier energie gestimuleerd kan worden, is het onmogelijk het te vergroten. De hoeveelheid waarmee je geboren bent neemt steeds verder af naarmate je ouder wordt. Dit leidt tot verschijnselen als haaruitval (bij mannen); vergrijzen van je haar; doofheid; achteruitgang van het gebit en het brosser worden van je botten.

Deze worden veroorzaakt door de zwakker wordende nier energie die het opbergen van calcium in je botten, en de aanmaak van rode bloedcellen ondersteunt. Ook symptomen van menopauze hebben veel te maken met de afname van nier energie. Overmatige stress en 'burn out' kunnen eveneens herleid worden tot een verzwakte nier energie.

Kort gezegd is de nier energie direct verbonden met je fysieke groei alsook je mentale volwassenheid.

Nier energie te vergelijken met de wortels van een plant

De nier absorbeert vocht dat vervolgens gebruikt wordt om te bevochtigen en voeden. Hij is ook in staat hitte af te slaan om daarmee het lichaam te activeren.

Iemand met een zwakke nier energie heeft vaak last van koude handen en voeten, moet vaak plassen en/of heeft last van allerlei infecties. Een sterke nier energie geeft je een sterke wilskracht en ondersteunt je creërend vermogen.

Volgens Harriet Beinfield & Efrem Korngold in hun boek "Between Heaven & Earth" bij een sterke nier energie heeft men geen last van een koud klimaat. Men heeft een sterk en tegelijk betrouwbaar spijsverteringsstelsel en tijdens het hele leven geniet van een sterke seksuele potentie' (geen viagra nodig dus!)

De nier in relatie tot andere orgaanfuncties

De nier is in staat energie op te bergen die afkomstig is van de longen, maag, milt, pancreas en dunne darm. De nier houdt deze energieën vast, net als een 'anker', dat vervolgens de diepte van je inademing en de verspreiding van zuurstof bevordert.

Omdat de nier de basis vormt van alle vloeistoffen in je lichaam, kan de stagnatie van de nier energie leiden tot oedeem bij de onderbuik, de knieën, de enkels, de handen, de tong, tussen de wenkbrauwen en op de bovenste oogleden.

De nier filtert de pure van de niet pure vloeistoffen, maakt urine van, terwijl de restanten van dit vocht via de longen hercirculeert wordt. Verder reguleert hij je stoelgang en het bloed verbonden met de menstruatie.

De nier energie in relatie tot je "spirit"

De nier energie bevordert de expressie van je spirit, je 'shen' wat gezeteld is in je hart. 'The spirit of the kidneys (the zhi), rules the will, drive, ambition and survival instinct' The Yellow Emperor's Classic of Chinese Medicine.

Op een psychisch niveau is de nier energie tevens verbonden met angst, de impuls om van iets weg te rennen. Hoewel angst je ook kan motiveren om je leven sterker te maken.

In de woorden van de wijze adviseur tot de Gele Keizer, QiBo:

"Thus, the body of one who understands the Tao (laws of nature) will remain strong and healthy. The one who does not understand the Tao will age. One who is careless will often feel deficient, while one who knows will have an abundance of energy… Even though their bodies are old they can perform most of life's activities. Those who understand the principles of wholesome living tame their minds and prevent them from straying. They do not force anything upon themselves or upon others, are happy and content, tranquil and quiet and can live indefinitely. These are the ancient methods of self-maintenance"

De nier energie is het meest actief tussen 17.00 - 19.00 uur. Diens partner de blaas energie hieraan voorafgaand tussen 15.00 - 17.00 uur.

De blaas energie – de 'minister verantwoordelijk voor zowel de provincies als de steden'

De blaas energie is verbonden met het opbergen van lichamelijke vloeistoffen. Ten tweede heeft hij de taak je Chi (prana; Ki) te transformeren. In deze zin wordt zijn functie gedefineerd in Chinese Medicijn als ‘verantwoordelijk voor de provincies zowel als de steden’. Met andere woorden hij zorgt voor de goede energie voorziening (chi) tussen alle lichaamsdelen alsook naar en tussen de organen onderling.

Blaas energie loopt langs de twee zijkanten van de wervelkolom en samen met de nier energie langs de achterkanten v.d. benen. Ze hebben allebeide grote invloed op je zenuwstelsel, je prikkelbaarheid, je 'stresshuishouding', je onderrug en je onderbuik.

In die zin wordt de blaas energie behandeld in het geval van allergieën (bezwaren tegenover iets).

Omdat het heiligbeen en onderbuik weerspiegelen de nier en de blaas energieën vermoed ik uit ervaringen dat deze energieën verbonden zijn met de eerste zowel als de tweede chakra's, nlk. mooladhara (net achter de cervix bij de vrouw, bij de perineum in de man) en swadisthana (op de punt v.d. coccyx, tegenover de schaambeen). Ook omdat (volgens Gopi Krishna in zijn boek Kundalini) 'de chakra's vertegenwoordig de zenuwbundels, die de vitale functies van verschillende organen reguleren'. Hoewel tot hedendag is het nog niet bewezen welke orgaan functie met mooladhara chakra ermee verbonden is. Maar wegens zijn invloed en verbinding met de seksuele impulsen (en met het zetel van kundalini energie in het bekken) het lijkt mij zeer waarschijnlijk dat hij met de nier energie verbonden is.

Een lage energie bij de mooladhara chakra maakt je minder vitaal; geeft je gevoelens van emotioneel onveiligheid; angst voor de toekomst; een obsessie met geld en bezittingen. Bij een actieve mooladhara chakra verdwijnen alle gevoelens van onveiligheid ongeacht je omstandigheden.

De Swadisthana chakra is verbonden met het 'jager' gevoel waarmee je op zoek gaan naar seksuele contact.

De twee energieën, de ida (de mentale energie die langs de linkerkant v.d. wervelkolom stroomt) en de pingala (de vitale kracht die langs de rechterkant v.d. wervelkolom stroomt) komen op twee plekken bij elkaar – in mooladhara chakra en bij ajna chakra (bovenop de wervelkolom). Een uitbalans raken van deze energieën kan leiden tot symptomen als manisch depressie; paranoia of een psychosis.

Rust & gemaatigheid

Hoewel deze een ondersteunende, stimulerende invloed op de nier energie hebben, leven wij allemaal in een maatschappij waarin juist de tegenovergesteld gepromoveerd is. Stoppen met werkzaamheden ruim voordat je gaat slapen; niet eten vlak voor je gaat slapen; voedsel eten met een hoog voedingswaarde (dus groenten, rijst, bonen – vooral aduki); geen alcohol, stimulerende dranken, cigaretten of verdovende middelen; niet te laat naar bed en voldoende slaap (iedereen’s behoefde is anders, maar 7 uur minimum); niet steeds over je grenzen heen gaat en misschien het moeilijkste – geen overmatige seksuele activiteit! Tegelijkertijd ga je jezelf hiermee niet onderdruk zetten en/of hoge eisen aan jezelf stellen, anders wordt je overspannen! Uit eigen ervaring heeft regelmatig meditatie net voor het slapen of bij het opstaan een sterke stimulans en ondersteuning aan de nier energie.